Körömrágás – Rossz szokás, kényszercselekvés?
Eddigi értékelések átlaga: 3.77


Amikor már nem rossz szokásról, hanem kényszercselekvésről van szó, csak a szakorvos segíthet. Beszélgetés Dr. Vértes Gabriellával, az OPNI I. Osztály Nyéki úti Ambulancia pszichoterapeuta főorvosával a kóros körömrágásról és annak kiváltó okairól.

- Minek a jele az állandó körömrágás?
- Az állandó, kóros körömrágás (onychophagia) éppúgy a kényszerbetegségek sorába tartozik, mint a kóros hajtépegetés (trichotillomania). Előfordulásával, megfigyelésével, és szakszerű gyógyításával az utóbbi 10-12 évben foglalkoznak központi szakmai kérdésként a pszichiáterek és a pszichoterapeuták. Sok esetben fel sem merült a pszichiátriai betegség gondolata, melynek hátterében nemcsak a tudatlanság, hanem a megbélyegezéstől való félelem is állt. A stigmatizációtól való rettegés miatt, jobb volt, ha nem derült ki valakiről, hogy az addig csak rossz szokásnak tartott túlzott cselekvéssor gyógyítandó betegség. A kóros tünetek kialakulása általában 10 és 30 életév között kezdődik, mely fokozatosan egyre intenzívebb lesz, s megfelelő szakellátás nélkül további egészségi, és életviteli problémák talajává válik. A kórós körömrágás elsősorban a szorongás megszüntetésének egyik módja lenne, azonban nem ez történik, épp ellenkezőleg a szorongás fokozódik, s gyakran más pszichiátriai tünetekkel is társul.
- Tehát lelki okai vannak a körömrágásnak?
- Igen. A kényszerbetegségek csoportjában alapvetően két típusú helyzetet különítünk el: ezek a kényszergondolatok, és a kényszercselekvések. A körömrágás az utóbbi csoport egyik tünete.
- Mettől kezdve számit kórosnak a körömrágás?
- Ott kezdeném, hogy a köröm állapotát, és esztétikai küllemét egészséges körülmények között nem rágófunkcióval oldjuk meg, hanem magunk, vagy manikűrös segítségével ápoljuk, és sérülés esetén korrigáljuk. Ebből következik, hogy a körömrágással történő beavatkozás egyetlen esetben sem ésszerű, mert a fogak sokszor komoly sérülést eredményeznek a körmöt körülvevő bőr területén, különösen a köröm sarki pontjain. A kórosság fogalma azt jelenti, hogy valaki nem körömápolás céljából napi többszöri rendszerességgel, hanem - különösen súlyos esetben - szinte megállás nélkül, folyamatosan rágja a körmét.
- Tönkre teheti a körömrágás a körömágyat?
- A körömágygyulladás (paronychia) mint folyamat a körömsánc felől indul ki. Jelen esetben nem a körömrágás, hanem a kényszercselekvések esetén tapasztalható kórós kézmosás, tisztálkodási kényszer következtében a körömredő duzzadt lesz, majd ez elfajulhat a körömágy gennyes gyulladásáig, s a köröm harántbarázdákkal lesz teli.
- Hogyan lehet rajta segíteni?
- Mivel a kóros körömrágás betegség, feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni vele. A betegnek gyógyszeres kezeléssel kiegészített terápiára van szüksége. Ilyen problémákkal pszichiáter, klinikai szakpszichológus, (néha bőrgyógyász szakvéleményét is kikérve, a köröm állapotától függően) vagy pszichoterapeota foglalkozik.
- Miért nehéz leszokni a körömrágásról?
- Inkább az a kifejezést használnám, hogy hosszantartó, hiszen a beteg személyiségében bekövetkező változások időigényes folyamatok.
- Segít a műköröm a leszoktatásban?
- Abban az esetben, ha csupán rossz szokásról szó talán, de a visszaesés veszélye akkor is nagy. Azonban a kényszercselekvésnél, amikor már kóros körömrágásról beszélünk nem a köröm valódisága számit, hanem maga a cselekvéssor folyamata. Ez már nem egyszerű rossz szokás, hanem betegség.
- Ha valaki leszokott róla, vissza tud esni még egyszer?
- Igen. Ezért van szükség szoros kapcsolatra az orvossal, továbbá jól tervezett gyógyszeres és pszichoterápiára. A kényszerbetegség igen gyakran társul egyéb olyan pszichiátriai betegséggel, mint például a depresszió, a fóbia, a pánik, valamint a premenstruális időszak.
- Mit tegyen, aki le akar szokni a körömrágásról? És mit ne?
- Feltétlen forduljon szakemberhez, ne áltassa magát csupán az öngyógyítás sikerével.


Van, aki kinövi a körömrágást és van, aki nem.
Körömrágás ellen műkörömmel
Manikűr Pedikűr Műköröm - Tippek, Tanácsok

Manikűr Pedikűr Műköröm - Tippek, Tanácsok     Manikűr Pedikűr Műköröm - Tippek, Tanácsok

Beszélgetőpartnerem, Szabó Ildikó munkája során sok olyan vendéggel találkozik, akik műköröm segítségével próbálnak úrrá lenni a körömrágás iránt érzett szenvedélyükön.

- Kik rágják a körmüket?
- Nincs korosztályhoz kötve. Vannak ötven-hatvan évesek is az olyan vendégeim között, akik rágják a körmüket, és bár nagyon szégyellik magukat miatta, mégsem tuják abbahagyni.
- Akkor sem tudnak leszokni róla, ha állandóan műkörmöt viselnek?
- Addig nincs baj, amíg le nem nő, vagy le nem esik az egyik köröm, akkor aztán letépik a fogaikkal a többit is. De volt olyan vendégem, aki még a porcelán körmét is lerágta.
- Nehéz az ilyen lerágott körmöket rendbe hozni?
- Hogyne. Különösen, akiknek deformálódott, vagy elvékonyodott a körmük. Ez azoknál fordul elő a leginkább, akik gyerekkoruk óta rágják a körmüket. Ritka kivétel az, akinek a körmén nem hagy nyomot ez a szenvedély. Persze lehet javítani a helyzeten. A műköröm védi az igazi körmöt, mivel nem tudja lerágni, nem ázik föl a nyáltól, így szépen tud fejlődni a tip alatt. Amikor lenő, szép, erős körmöket kapunk.
- Ezt nem fogja újra lerágni?
- De, a legtöbben újra kezdik. Persze van olyan is, aki kinövi. Remélem így lesz ez, az egyik tizennyolc éves vendégemmel is. A kislány a szalagavatójára készül, és a báli ruhához ugye nem illik a lerágott köröm. Most együtt küzdünk, és mindketten reméljük, hogy amire lenő a saját körme, elfelejti ezt a rossz szokását.
- Az idősebbeknél erre már nincs remény?
- Nagyon csekély. Sokan úgy rágják a körmüket, hogy észre sem veszik. Van, aki még a bőrt is lerágja, ilyenkor a körömágy is begyulladhat. Nekik állandóan föl van ázva a körmük, és a felpuhult köröm könnyen beszakad. Ilyen esetben nem lehet műkörmöt felrakni, meg kell várni, hogy rendbe jöjjön az igazi köröm.
- Milyen típusú műkörmöt lehet ezeknek a vendégeknek feltenni?
- Csak tippet. Ha nagyon pici a köröm, - mert annyira le van rágva - akkor könnyített hátú tippet használok zselés ragasztóval. Ez azért jó, mert ha egyenetlen a körömszél, és olyan fájdalmas, hogy nem lehet reszelni, a zselével ki tudom egyenlíteni. Ezeknek a vendégeknek a lenövés ideje alatt sűrűbben kell eljönniük hozzám a szalonba, hogy összecsiszoljuk a műkörmöt az igazi körmükkel, mert bennük folyton él a vágy, és ha egy kis rést találnak máris rágnak.

 Szöveg: Paulik Katalin
Fotó: Varga Zoltán
Köröm: Szabó Ildikó – Felicia Körömszalon- Szépítész - A szépipar szakmai magazinja


 
 
Bejelentkezés


GoogleaTEdivatod.hu kezdőoldalnak
websas.hu

© 2006 K&K, aTEdivatod.hu projekt

Írjon nekünk, a szerkesztőknek ITT